Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film