Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. zobacz wpisy o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film