Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują rzadsze dania – risotto, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z wielu części kraju. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski smak.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wino włoskie
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Posiłek z całą pewnością powinien obejmować również aperitiff. Odrobina alkoholu to dla Włochów reguła. mięso sezonowane w Krakowie Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film